Головна Статті Без кнопок 2023 Оксана Дмитрієва: "Всі, хто загинули при бойових діях, не можуть бути донорами"
commentss Cтатті Всі новини

Оксана Дмитрієва: "Всі, хто загинули при бойових діях, не можуть бути донорами"

Народний депутат, член Міжфракціонного об'єднання "Розумна політика" у форматі "Без Кнопок" розповіла Коментарі про "чорних донорів", збереження біоматеріала військових, чому відійшла від "Слуга Народу", жіночі примхи у ВР та кохання під "куполом"

3 лютого 2023, 07:30 comments3647
Поділіться публікацією:








Доброго дня, Оксано! Як ваш настрій?

Оксана Дмитрієва: "Всі, хто загинули при бойових діях, не можуть бути донорами"

Дмитрієва Оксана, народний депутат, МФО "Розумна політика", інтерв'ю

"Чудово!" 

Кожен день чудовий настрій?

"Намагаюся, щоб так!"

Чарівна та приваблива жінка, але пішли в депутати. Навіщо вам треба оце депутатство?

"Знову стереотипи! От чому гарні жінки не можуть бути депутатами?! Мені було дуже образливо, коли всі писали, що вона ж стоматолог! Ну як стоматолог може бути депутатом?!  Шановні, а хто має ще займатися медициною, як не медики. Я ж лікар, то і займаюся питанням медицини. І це в мене дуже добре виходить! Ми ж бачимо закони, у яких я є автором. Вони всі діють та працюють".

Ви ж кажете: хто може займатися медициною, як не медик? Проте в нас остання медична реформа передбачає те, що всі адміністративні посади мають займати як раз не медики, а менеджери.

"Але ж працюють лікарі та цим менеджерам мають доводити лікарі, що треба робити у медичній галузі. Проте я згодна з цим, що мають працювати менеджери, бо зараз ми дали цією реформою можливість лікарням заробляти самим та розвиватися. Тобто, там має бути дуже ефективний топ-менеджер. Далі вже ідуть медичний директор та головний лікар. Вони мають розумітися, що треба для їх медичного закладу". 

Гаразд! Це ваш взагалі був перший досвід в політиці? 

"Не був, а є!"

Ну ми не знаємо, чи будете ви в наступній каденції, чи ні (ред.сміється). Скажіть, що треба, аби стати ефективним депутатом? 

"Чути людей, бо дійсно всі ті закони, які я пишу — це не просто так.  Я багато спілкуюся з лікарями, мирними людьми та військовими. Всі вони розповідають свої проблеми. І вже, виходячи з аналізу почутих проблем, ми прописуємо, що треба на законодавчому рівні вирішувати. Наприклад, якщо проблема може вирішитися на рівні Кабінету Міністрів, тоді просто доношу це до відповідного Міністерства та КМ. Зараз дуже багато законів, які написані з приводу військової медицини. Ще влітку ми прийняли закон, що стосується іноземних лікарів, щоб вони могли допомагати нашим лікарям та працювати на законних підставах в Україні. 

Також, зараз дуже важлива тема, яку ми читаємо у соціальних мережах, — це збереження біоматеріалу військових, бо на війні може трапитися так, що наші захисники не зможуть у майбутньому мати дітей. Я прописала законопроєкт, який вирішує ці проблеми на рівні держави, а не як зараз, точково, в окремих приватних клініках. Тобто, Захисники та Захисниці зможуть в конкретних лікарнях залишити свій біоматеріалів коштом держави.

Наразі наскільки це коштовна процедура?

"За нашими підрахунками для чоловіків 400-500 грн, а для жінок трішки більше, оскільки жінки потребують додаткового обстеження та ліків. Проте все це  фінансується коштом національної служби здоров'я".

Це тільки для Захисників чи будь-яка людина може скористатися такою процедурою? 

"Закон, який я прописала, він стосується виключно Захисників та Захисниць. У нас є загальна державна програма для громадян України".

Наскільки вона популярна? 

"Добре, що вже починають говорити про це! Раніше реагували дуже скептично: як це — заморозити клітини, ну це що Якщо люди не можуть зачати дітей природним шляхом, то на допомогу приходить медицина. Для цього ж і  потрібні медики! Нічого такого тут немає! Я лише за такі новітні технології! Війна знову ж таки показує, що нам треба робити. Знаєте, як кажуть: не було щастя, як нещастя допомогло. Поганий приклад, але дійсно воно нам допомагає. Коли була у Вашингтоні у відрядженні, то запитала як це питання у них вирішується. Так мені відповіли, що для військових – це взагалі обов’язкова процедура. Ми запитували й в наших військових, то вони до цього добре відносяться". 

Розкажіть більше про механіку, якщо жінка приходить до банку, вона вправі обрати репродуктивний матеріал чоловіка чи це взаємна згода має бути? 

"Всі лишають згоду, кому його біоматеріал дістанеться. Збіги мають бути, але жінка має розуміти, що іде в загальний банк і  обирає клітину, не знаючи від якого чоловіка. Проте, мінімальний набір даних вона отримує,  щоб не було сюрпризів хоч по кольору шкіри (ред.сміється)".

Ви торкнулися іншої  теми “Донорства”. Багато пишуть з фронту за чорних донорів, адже є багато загиблих. Як на офіційному рівні, ті хто йдуть захищати нашу країну, то  вони підписують згоду на донорство? Якщо лікар бачить, що чоловік може принести ще користь мирному населенню чи можемо використовувати його органи та за яких умов? 

"Розвіюймо міфи, бо чорної трансплантології немає, особливо, з військовими. В законі ("Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині", — ред) чітко прописано, що всі, хто загинули при бойових діях незалежно військовий чи ні, але при бойових діях,  не можуть бути донорами, навіть, якщо вони залишили згоду на це. Донорами можуть бути лише люди, які померли в лікарнях, котрим  поставлено діагноз — смерть мозку. Навіть тоді лікарі збираються на нараду та вирішують питання колегіально. Потім спілкуються з родичами й вони вже дають згоду. В нас є цілі центри, які займаються цим питанням, наприклад, Український центр трансплант-координації. Тобто все це контролюється. Є електронні черги.  В електрону систему вносяться дані й підбираються донори. Ніхто в черзі не переміщується. І система працює.  За всю Незалежність України було зроблено 8 трансплантацій серця, а у 2022му — приблизно 25 зроблено".

Скільки максимально лікарі мають часу, щоб пересадити органи?

"Різні критерії! Найдовше можна перевозити нирки — це близько доби. Найменше — це серце (максимум до 6 годин). Але частіше всього реципієнтів везуть орган  туди, де знаходиться донор, щоб не витрачати час. До війни ми залучали гелікоптери, але зараз не можемо користуватися такою технікою. Постійно нам щось заважає, то ковід, то війна (сміється)".

Скільки коштує пересадка серця? 

"Все робиться коштом держави! Звісно, держава оплачує витрати закладу, в якому буде зроблена трансплантація. По серцю – це близько півтора-два мільйони гривень. В цю суму входить і перевезення органів". 

В приватному порядку не можливо зробити пересадку? Наприклад: людина приходить та каже, що в неї є два мільйони гривен. Чи можна їй зробити пересадку?  

"Ні! Це все робиться коштом держави! Міністерство дає ліцензію тим закладам, які відповідають критеріям. У нас є і приватні лікарні, які роблять трансплантації коштом держави.  Є такі пацієнти, у яких було штучне серце і їм пересадили живе серце". 


Давайте трохи за політику. Ви сказали, що вважаєте себе ефективним депутатом. Чи мусили ви щось змінити у собі, щоб стати ефективним депутатом? Якими якостями має обладнати людина, щоб з бізнесу перейти в політику та стати ефективним в новій сфері діяльності? 

"Стати ефективним як раз і допомагає досвід, набутий у бізнесі. Бо в бізнесі, якщо ти нічого робиш, то ти будеш падати. Так само і в мене у Верховній Раді. Якщо ти туди пішов, то маєш відпрацювати, бо за тебе люди голосували. Мені хочеться чути всіх, бо  звернень дуже багато. Я і колегам часто кажу, що треба питання вирішувати не точково, а на рівні держави. Я все виконую, що стосується запитів. І законів дуже багато написано. І вони всі реалізовані". 

Ви пішли зі Слуг до Розумної Політики

Не зовсім так. Зі "Слуги Народу" ми не пішли, проте, сформували окрему Куди я пішла? Ми залишаємося в Слузі Народу, але в МФО (міжфракційне обєднання) “Розумна Політика”.

Чому відійшли від Слуг?

У "Розумній політиці" зібрані люди, які не будуть брати хабарі, і які завжди працюють для людей. У Верховній Раді багато гарних людей. Ми створили МФО і як вам хочу сказати, що багато хто дивиться на нашу сторону". 

Жіноча конкуренція в раді? Чи є якісь жіночі примхи у Верховній Раді? Чи було у вас таке, що ви побачили на своїй колезі модний одяг та захотіли оновити власний гардероб, щоб її обскакати?

Мабуть, жіноча конкуренція є й в Раді. Ну от такі ми, жінки) І це нормально! Це добре! В мене друзі стилісти та дизайнери! Вони мене одягають так, як треба! Тому тут не треба заздрити. Вдягатися, як ти хочеш. І у Верховній Раді є колеги, яким подобається, як я вдягаюся. Хто сказав, що ти маєш бути з брудною  головою?! Депутат Верхової Ради має виглядати добре".

Кохання під "куполом". Чи є випадки, коли два депутати створили сім'ю?  Чи подобаються вам там чоловіки, під куполом?

"Як колеги то, так! Чоловіків у ВР розглядаю виключно як колег, бо це робота. Я не змішую роботу й особисте життя. Хоча в Раді багато вагітних жінок. У когось почуття виникають і вони одружуються". 

У вас є власна стоматологічна клініка

Була. Ставши депутатом, я передала її в управління іншій людині. Але коли піду з Ради, можу повернути!" 

Стоматологічна клініка — що це за бізнес? Як швидко може окупитися та які є конкурентні ваші переваги серед інших стоматологічних клінік? 

Основна перевага – це "живе" спілкування. Тоді пацієнти не бояться лікувати зуби, і замість страху відчувають радість! Ми разом із моїм чоловіком, теж стоматологом, відкрили цю клініку. Працювати 24/7 без вихідних. І тоді ти розумієш, що можеш бути або лікарем, або менеджером, який закриває питання маркетингу, постачання, фінансів. Ми ж з вами говорили про медичну реформу, яка передбачає керівництво клініками саме менеджерами, а не лікарями. Враховуючи власний досвід – це повністю виправдана стратегія.

Ви казали, ваш чоловік теж стоматолог? Як жити з конкурентом? 

"Робота та стосунки мають бути окремо! Так і у нас в житті вийшло! Ми розлучилися і він відкрив власну клініку. Я викупила долю клініки в чоловіка. Ніхто в житті мені нічого не дарував, я всього добивалася сама".

Як ви проводите вільний час?  Які ваші хобі? 

Вільного часу не так багато! В мене є танці, можу прогулятися Києвом чи  вдома почитати якусь книжку.

Тобто більш на самоті бажаєте проводити час?

Та ні! У мене дуже багато друзів та родичів! Також в мене кіт (сміється). Дуже багато часу спілкуюся з людьми та інколи хочеться побути на самоті та подумати.

Є дві категорії жінок: одні заводять чоловіків, а інші котів 

Знову ж таки, ламаємо стереотип! Коти в мене з дитинства. Це для мене такий антистрес! Але коти ніколи не замінять чоловіка, якою б сильною жінкою не була. Сильна жінка в душі залишається слабкою жінкою. Поруч з жінкою має бути чоловік та кіт!

Сучасна жінка, якою вона є? 

Прогресивна та енергійна! Підлаштовуватися під той ритм життя який зараз в нас є. Але жінка має залишатися жінкою. Я постійно їжджу у відрядження на лінію фронту, до хлопців. Така сильна та смілива! Але жінка має бути жінкою! Тому я ходжу на танці, щоб не забувати, що я — тендітна жінка. 

Ставлення сучасної жінки до чоловіків? Як ви ставитеся до чоловіків? 

Чоловік має бути опорою для жінки! Звісно, жінки зараз самостійні та сильні! Я аплодую їм! Але мені подобається, коли чоловік подає руку чи відчиняє двері!

Сучасний світ — дуже динамічний. Усе змінюється швидко: цінності, відношення людей та відношення жінки до чоловіка. Що ви можете порадити маленькому хлопчику, як йому стати справжнім чоловіком? Що цінне зараз в очах сучасної жінки? Що ви можете порадити маленькій дівчинці, як їй вписатися в цей динамічний рухливий світ? 

Треба залишатися самим собою та чути, що хочеш ти. Не те, що хоче світ, а те, що хочеш ти. Якщо хочеш танцювати, то танцюй, якщо літати, то літай. Також треба поважати батьків, близьких, колег та друзів. Варто підтримувати один одного та не зраджувати. Вписуватися в цей ритм життя, але не забувати, хто ти є.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!