Головна Статті Без кнопок 2021 Вікторія Кінзбурська: «Боюся, що після чистоти мови, ми будемо говорити про чистоту нації»
commentss Cтатті Всі новини

Вікторія Кінзбурська: «Боюся, що після чистоти мови, ми будемо говорити про чистоту нації»

У спецпроекті «Без кнопок» порталу «Коментарі» народний депутат України від партії «Слуга Народу» Вікторія Кінзбурська розповіла про корупцію в ДАБІ, зарплати депутатів, кулуарні домовленості та якою мовою повинна говорити Україна

30 березня 2021, 09:05 comments23008
Поділіться публікацією:








Народний депутат Вікторія Кінзбурська в інтерв'ю у форматі "Без кнопок" для порталу "Коментарі" розповіла, як у парламенті просувають законопроекти, чому вже друга весна прийшла, а в Україні так нікого і не "саджають", а також — чому депутати люблять ходити на роботу з дорогими брендовими речами.

Вікторія Кінзбурська: «Боюся, що після чистоти мови, ми будемо говорити про чистоту нації»

Вікторія Кінзбурська - народний депутат від партії "Слуга Народу"

- Ви є членом міжпарламентської групи зв'язків зі Сполученими Штатами Америки. Скажіть, які у нас відносини з Америкою?

- По-перше, я дякую Вам за запрошення взяти участь у програмі. А щодо групи міжпарламентських зв'язків... Насправді ці групи дійсно існують, і в них ведеться певна діяльність. Чомусь мене привабила саме група зі Сполученими Штатами. Розумієте, коли ми прийшли в парламент, всі захотіли стати членами якихось міжпарламентських груп. І ми стали вибирати. Можу сказати, що я також член групи дружби з Естонією. І ми вже були у відрядженні в цій країні, спілкувалися з членами парламенту, з представниками Міністерства фінансів. Однак в Сполучені Штати ми ще не потрапили. Можливо, це трапиться в майбутньому. Принаймні, ми на це сподіваємося.

- А як ви вибирали ці групи?

- За власним бажанням.

- Тобто, за країнами, до яких хотіли б поїхати?

- Так, поїхати, або налагодити якісь відносини або зв'язки. Це ж цікаво — переймати певний досвід. Наприклад, Естонія — дуже діджитал. У громадян є паспорти, за якими можна визначити майже все: коли ти звертався до лікаря, коли твоя машина проходила ТО, де ти живеш. Тобто вся інформація "зашита" в єдиному документі. Це дуже зручно, і я думаю, що нам було б корисно перейняти цей досвід.

- Тобто, в хованки з державою не пограєш — знайдуть відразу ...

- Точно.

"ДАБІ — орган дуже суперечливий"

- До парламенту Ви працювали в ДАБІ (Державна архітектурна будівельна інспекція, — ред.)?

- Так.

— Зараз у медіа мусується тема, що ДАБІ була найбільш корумпованим органом. Його хочуть ліквідувати. Як ви до цього ставитеся?

- З приводу корупції, то можу сказати, що про неї ми можемо говорити тільки в правовому полі. Якщо когось затримали, пред'явили підозру, або є якісь підстави вважати дію злочином — тоді це злочин. Але коли Ви говорите про те, що ходять чутки, або є така поширена практика ... Для мене, як для юриста, це не має під собою підстав. Так, дійсно, ДАБІ — орган дуже суперечливий, будемо відверті. Завжди є інтереси забудовників, є інтереси жителів і є інтереси держави. Що стосується моєї роботи в ДАБІ, Ви ж розумієте, що вона інша. Ти приходиш на роботу, виконуєш свої функціональні обов'язки, які обмежуються частиною 2 статті 19 Конституції України, тобто діяти тільки на підставі і в межах повноважень. І все. Десять років я пропрацювала в ДАБІ, представляючи інтереси держави в судах. Тобто я відстоювала ті рішення про накладення штрафних санкцій, які накладали на забудовників. Що я можу сказати? Мені не соромно за ту роботу, яку я виконувала.

— А забудовники пропонували Вам хабарі? Наприклад, за те, щоб Ви не з'явилися в суд або програли справу?

 — Так, пропонували. Ну, як пропонували?..  Якось один чоловік (йому дуже заважав сусід, і він хотів, щоб я прийшла в суд і розповіла про це) намагався дати якийсь згорток, загорнений в газету. Я навіть не знаю, що це було: гроші чи ні. Але ми викликали охорону, адже це дуже неприємна ситуація, особливо для держслужбовця. За хабарі ми можемо втратити не тільки роботу, а й свободу — отримати купу проблем. Тобто ці пропозиції однозначно потрібно відхиляти і робити так, щоб вони не з'являлися надалі.

- Щодо рівня заробітної плати. Чи гідний він на державній службі?

- Вважаю, що ні. Чому? Поясню. Ось я жінка, у мене є чоловік, який мене забезпечує всім необхідним. Але одночасно я професіонал, і хочу за свою кваліфікацію отримувати хороші гроші, незалежно від того, заміжня я чи ні.

- Чому Ви вирішили піти в парламент? Розкажіть, як це сталося, як ця ідея зародилася в голові? Або це була ініціатива чоловіка?

— Ні, у жодному випадку! Хоча він мене підтримав. Взагалі він досить стійко витримує всі випробування, пов'язані з моєю нинішньою роботою. Він дуже терплячий. І я дуже ним пишаюся. Але це була не його ідея. Я думаю, що це, скоріше, був якийсь тренд. Тобто ми проголосували за Зеленського, і всі повірили в зміни, які можуть прийти в країну. Спочатку мені запропонували просто заповнити анкету.

- Хто запропонував?

— Мій приятель. Спочатку я сприйняла це як жарт. Ну, добре, заповнила анкету. Потім сказали: "Зніми відео". Ну, добре, зняла відео. І в якийсь момент мені стало цікаво. Уявіть собі: 12 років я працюю у сфері юриспруденції. Тобто я не приймаю закони, я їх не розробляю, а працюю з тим, що є. Звичайно, я бачу певні недосконалості, коли я захищаю честь, права в суді. Я бачу: "Ага, тут добре б зробити ось так, а тут — якби ось так, ось це було б простіше". І в певний момент я взагалі подумала, що це дуже крута ідея: йти міняти країну, тому що нам в ній жити, в ній ростуть наші діти. І я дуже хотіла піти по округу, в якому я живу. Це було для мене принципове питання. Як житель округу я дуже добре знаю проблематику. І коли мене вже запросили на з'їзд, були оголошені списки, хто в якому мажоритарному окрузі буде балотуватися, це було здивування. Але воно було у формі натхнення. А чому б і ні? Ось так я опинилася в парламенті. А потім — виборчі перегони. Не було часу задуматися. Були зустрічі з жителями, звернення, була команда, яка працювала 24 на 7. І все це було цікаво. Це було утомливо, але такий настрій тримався до перемоги. І ми все ж перемогли.

"Мені хочеться почуватися затишно, навіть якщо це не моє житло"

- А як зараз у вас діляться домашні обов'язки?

— Ох, це дуже болюче питання для моєї сім'ї (посміхається, — ред.). Вони ніяк не діляться — вони повністю лежать на тендітних плечах моєї дочки і мого чоловіка. У нас є ще й дві собаки...

- Якої породи?

— Мопс. Усе наше побутове життя ускладнене двома собаками — з ними потрібно гуляти, годувати, іноді звертатися до ветеринара, а це купа справ.

- А тут, у Києві, де живете?

— У Києві я орендую квартиру неподалік від парламенту. Це дуже зручно. І це найправильніше рішення, яке я прийняла. Я взагалі не розумію, як ви переміщується  містом.

- В Інтернеті пишуть, що Ви — одна з депутатів, які запросили найбільшу компенсацію за проживання в Києві.

— Неправда. Наскільки я розумію, компенсація однакова для всіх, але я надаю договір оренди, квитанції. Я не знаю, хто і як там вирішує: компенсувати чи ні. Якщо мені не будуть це компенсувати, я все одно буду десь жити, так як не маю власного житла в Києві.

- А зараз депутати продовжують жити в готелі "Київ?

— Деякі — так. Загалом, це чоловіки. Тому що, мабуть, їм так зручніше. Але мені, як жінці, все одно хочеться відчувати себе затишно, навіть якщо це не моє житло, і я в іншому місті.

- Закрити двері ... Щоб ніхто не турбував.

— Так Так.

- Щоб не було такого: "Прибирання приміщень, дозвольте!"

— Ну, це не найгірше (сміється, — ред.)

Вікторія Кінзбурська: «Боюся, що після чистоти мови, ми будемо говорити про чистоту нації» - фото 2

"Підприємці повинні просто платити податки, і більше вони нікому нічого не винні"

- Давайте поговоримо про мовний закон. Скажіть, чому в Україні не може бути так, як, наприклад, в Швейцарії. Адже там чотири офіційні мови, і немає ніяких конфліктів. Чому у нас не можуть співіснувати українська, російська, англійська мови — на рівні державних?

— Знаєте, велика частина моїх виборців говорять про необхідність пом'якшення норм закону щодо нацменшин щодо вживання російської мови у побутовому житті. І деякі колеги, дійсно, розмірковують про це. Ось коли ми говоримо: штрафи за обслуговування у громадських місцях. У цьому є певне раціональне зерно. Але все ж існує думка, що підприємці повинні просто платити податки, і більше вони нікому нічого не винні. Вони надають послуги, і якщо ти хочеш — користуєшся ними, якщо не хочеш — не користуєшся. Тому з приводу мови, природно, для нас це хворобливе питання...

- Просто виходить, що люди, навіть ті, які вільно розмовляють двома мовами, починають плутатися. І виходить суржик. А це дуже негарно виглядає ...

— Так і є.

- Тому потрібно, щоб тут кожен визначився, якою мовою йому розмовляти. Якщо ти говориш російською, говори тільки російською. Якщо українською — будь ласка, говори тільки українською. Але щоб мова була чистою. Це як повага до мови.

— Ви знаєте, я боюся, що після чистоти мови, ми будемо говорити про чистоту нації. Але до цього питання, я думаю, нам не потрібно переходити. А ось що ще стосується мови ... Є багато людей, які народилися в СРСР. У нас були російські школи, російське викладання, ми вчили російську літературу. У нас були російські школи, російське викладання, ми вчили російську літературу. Це ні в якому разі не говорить про ностальгію по СРСР. Але це говорить про ностальгію по твоєму юнацтву, по якомусь твору, який тебе особисто зачепив. Хтось любить Пушкіна, хтось — Достоєвського. Природно, ми їх читаємо російською мовою, у нас є прекрасна можливість читати мовою оригіналу. Це чудово. Як сказав Антон Павлович Чехов: "Скільки мов людина знає, стільки раз вона людина". Це круто. З приводу державної — ми не можемо визнати російську, це вже моя особиста думка. У нас, врешті-решт, йде війна з Росією, у нас є анексія Криму, у нас є окуповані території, у нас є люди, які постраждали під час всіх цих подій. Тобто в даному випадку визнати російську державною — ні. Але можна визнати її мовою нацменшин. Давайте будемо чесними, все одно, якою мовою ти любиш свою країну. Яка різниця, що ти робиш це російською або українською? Ти живеш за заком, ти платиш податки, ти дотримуєшся порядку, ти не ображаєш дітей, жінок, і цей список можна продовжувати. Для мене це абсолютно нормально. Більш того, коли до мене в приймальню приходять мої виборці, в першу чергу я запитую: "Українською чи російською?". Поки більшість з них говорять російською. Можливо, в майбутньому це зміниться. Хоча свою дочку я віддала до української школи. 

- Але ж існує проблема не тільки російської мови. Наприклад, Ужгород — це угорська мова. Чернівці — це Румунія. Через мову може статися інтеграція наших територій до складу інших країн.

— Так, звичайно, і це теж дуже болюче питання. Був один дуже смішний момент, пов'язаний якраз із моєю роботою в ДАБІ. Одного разу ми отримали лист від громади, де було прохання надсилати їм офіційні відповіді на івриті. Ось у них єврейська громада, і люди хочуть отримувати відповіді на івриті. Вони мають на це право.

- І як ви вийшли з цієї ситуації? Наймали перекладача?

— Ніяк. Відправляли відповіді українською.

- Ви підписалися під конституційним поданням щодо антиколомойского закону...

— Закон про банки, так?

- Так. Чому? Ви підтримуєте олігарха Коломойського?

— Ні! Я вам зараз поясню. Дивіться, коли я подавала правки, їх у мене було, якщо не помиляюся, 16, і всі вони стосувалися виключно процесуального законодавства. Так як я багато років представляла інтереси держави в суді (саме в адміністративному суді), то адміністративне судочинство мені дуже добре знайоме. І всі зміни, які вносяться до Кодексу України про адміністративне судочинство для мене, як для професіонала, є болючими. У нас Кодекс адміністративного судочинства передбачає що? Для чого взагалі він був прийнятий? Для того, щоб кожен громадянин зміг звернутися до суду з позовом до органу владних повноважень для захисту своїх прав. В якому контексті ми це розуміємо? Громадянин — завжди слабка сторона, а у органу державної влади завжди є можливість доводити свою невинність. Тобто у нас з цього кодексу є презумпція винності органу владних повноважень. Так простіше для людей, це правильно. Однак в цьому законі вносилися зміни, які в ситуації з банками перевертали все з ніг на голову. Я не розумію, чому Нацбанк повинен бути вище інших державних органів. Він повинен так само, як і всі інші доводити свою невинність. У нього є всі дані для цього. У нього є інформація, якою він володіє. І для мене це було просто питанням справедливості та доступу до правосуддя. І, звичайно ж, реалізації цього правосуддя.

Вікторія Кінзбурська: «Боюся, що після чистоти мови, ми будемо говорити про чистоту нації» - фото 3

"Сумка мами, яку вона просто залишила в Україні"

- А як зазвичай Ви проводите дозвілля?

— Зазвичай у мене його не буває.

- Яке все ж важке у депутата життя!

— Це правда. Я не те щоб жаліюся, але так і є. Ну, яке дозвілля?

- Ось закінчилося засідання. Ви звільнилися о 3-й, о пів на четверту...

— Ви жартуєте? "Звільнилися" ... Я ж не прийшла додому, я працюю в комітеті. Є законопроекти, поправки якісь.

- А коли сесійний тиждень, коли Ви додому повертаєтеся?

— Коли як. Буває і о 9-й.

- А буває і о 3-й?

— О 3-й — практично ніколи. Ти приходиш в кабінет, у тебе є якісь "звернення", "запити". Ти на них відповідаєш. Поки ти це прочитаєш, поки підпишеш, поки зрозумієш, що куди тобі далі направляти ...

- А що помічники роблять? Адже вони повинні все почитати і закладочки такі зробити: тут підпишіть, тут ми вже відправили...

— Треба ж бачити, що ти підписуєш. Я читаю. Особливо, якщо є якісь проблеми на окрузі — це теж треба тримати на контролі. Іноді стільки всього тримаєш на контролі, що забуваєш, взагалі, про все інше.

- Дієти дотримуєтеся?

— Дієти? Ні. Але я зараз, останні два тижні, на інтервальному голодуванні. Крута штука. Але й намагаюся, звичайно, не їсти всяку гидоту.

- І виходить? З таким режимом роботи? Перекуси якісь...

— Ну, перекуси існують різні: є фрукти, горіхи...

- Вас називають любителькою світових брендів. Вас застукали з сумкою Prada, кажуть, дорогою.

— Oh, my God!

- Яким брендам віддаєте перевагу?

— Тим, які на розпродажі.

- Тут, в Україні?

— Так. З сумкою — це була взагалі смішна історія. Не те, щоб я хочу виправдатися, але ... У мене є мати. Вона живе в Ізраїлі вже дуже багато років.

- А чому Ви не записалися в групу міжпарламентських зв'язків з Ізраїлем?

— А я там теж є. Якщо не помиляюся, то я там навіть секретар.

- І ще жодного разу до матері не їздили у цьому статусі?

— В офіційному статусі — ні, вона приїжджає до мене. Так ось. Це її сумка, яку вона просто залишила в Україні.

- Я дивлюся, у вас в парламенті всі, то "мати любить швидкість", то "мати залишає сумки".

— Розумієте, коли деякі журналісти бачать цю сумку і цікавляться її ціною, яка висить на офіційному сайті, то потрібно розуміти, що ця сума не завжди відповідає дійсності. Є сейл, є ще якісь заманухи, завдяки яким можна купити цю річ. Навіть якщо, припустимо, вона коштує 60 тисяч гривень, то якщо дуже захотіти, її можна придбати через деякий час, можна отримати в подарунок від чоловіка на якесь свято ... А він взагалі любить дарувати мені подарунки.

- Балує Вас, так?

— Так. Я не бачу в цьому проблеми взагалі. Ну, добре, я — чиновниця, у мене чоловік — бізнесмен. Є жінки, які прийшли в парламент зі сфери бізнесу. Я не розумію, навіщо це лицемірство. Якщо раніше жінка одягала брендові речі, то зараз вона що повинна робити?

- Бути ближчою до народу.

— Це не "ближчою до народу", це лицемірство. "Ближче до народу" — це коли людина просуває якісь корисні для народу реформи, коли вона відкрита до спілкування з народом, коли вона веде прийом громадян, або якимось чином пропонує допомогу цим людям. А у що вона одягнена — значення не має.

"Мій чоловік купує машини за іншою ціною"

- Давайте поговоримо про бізнес. Про проблеми бізнесу в Україні. Ось Ваш чоловік — бізнесмен. Він приходить, напевно, і скаржиться: "Ось ти народний депутат, чому ви не можете прийняти ось такий-то закон, щоб нам легше було працювати?"

— Ви знаєте, він ніколи не пропонував мені прийняти якийсь закон, щоб йому легше жилося. Але деякими законами він, звичайно, пишається, а за деякі мене лає. Наприклад, закон про евробляхерів, за який ми проголосували, він вважає чистим популізмом. Хоча я, взагалі-то, розумію, що є проблема, яку треба вирішити раз і назавжди. І мій колега Олександр Ковальчук запропонував таке рішення. Я вважаю його правильним і зваженим, тому я і голосувала. Хоча мій чоловік, який купує машини за іншою ціною, обурюється. Деякі норми податкового законодавства йому взагалі допомагають. Ми прийняли закон про прискорену амортизацію, а так як у нього є виробництво, то це стосується його особисто. Для нього це важливо. Але хіба це проблеми? Справжні проблеми зараз — це те, що у нас є окуповані території, війна; бюджет...

- Ні, це проблеми країни. А бізнесу?

— А це взаємопов'язані речі, адже у нас низька купівельна спроможність і пандемія, яка зачепила весь світ.

- До речі, ця сума допомоги — 8000 грн від держави бізнесменам. Звідки взялася ця цифра? Чому саме 8?

— Не знаю. Мені здається, це... чиясь улюблена цифра.

- Дехто каже, а дехто не спростовує, що складається біполярна політика Разумков vs Зеленський. Ви до кого більше тяжієте?

— Це дивне питання. Зараз про це пишуть, в основному, анонімні Телеграм-канали...

- ...які ведуть "слуги народу".

— Ну, я веду свій канал, але там даю ту інформацію, яку знаю напевно: за що ми голосуємо, свої погляди, своє бачення чогось. Я нічого не можу сказати з приводу відносин Зеленського і Разумкова. Тому що у нас є президент, є спікер. І не треба тут вибирати когось, це одна команда. Як це буде в майбутньому — подивимося.

Вікторія Кінзбурська: «Боюся, що після чистоти мови, ми будемо говорити про чистоту нації» - фото 4

"Багато громадян, які приходять до приймальні народного депутата, сподіваються на дуже швидке вирішення їхніх проблем. Але так не буває"

- Ви — депутат від Харкова. Встигли щось зробити саме для цього міста, для жителів свого округу?

— Якщо говорити в глобальному масштабі, то це взагалі-то голосування, які я підтримую: голосування за реформи, голосування за бюджет. Це з важливого. Тепер по округу. До мене в приймальню щодня звертаються жителі. У мене там працюють мої помічники, які допомагають громадянам...

- ...сформулювати свої питання і представити на розгляд народного депутата.

— Ні. Як це красиво сказати, чим же ми займаємося?

- Щоки надуваємо, сидимо, щоки надуваємо...

— Ну, не треба так. Це зовсім вже якийсь знецінення. Насправді дуже багато громадян, які приходять до приймальні народного депутата, сподіваються на дуже швидке вирішення їхніх проблем. Але так не буває. Проблеми різні. Наприклад, проблеми житлового господарства вимагають часу. Є певні списки, є бюджет міста, який повинен включити певний ремонт певного будинку в цей список. Потім депутати голосують за цей бюджет, виділяються кошти, і ремонт робиться. Ми не можемо його зробити відразу, тому що нам так сказали. Це так не працює. Мені як народному депутату раз на рік виділяються кошти на соціально-економічний розвиток мого округу. Я можу їх витрачати за власним бажанням.

- Яка це сума?

— Минулого року це було 10 млн грн, а в цьому нам обіцяють близько 30 млн. Це невелика сума, якщо ми говоримо про якісь проекти. Однак у мене на окрузі є обласна клінічна інфекційна лікарня, яка в період пандемії стала відомою на всю країну. Велика частина жителів Харкова і Харківської області, прямували саме туди. Взагалі-то, коли я обиралася за мажоритарним округом, то знайомилася з діяльністю цієї лікарні. Та й оскільки я там живу, не раз в ній бувала сама. Ми всі розуміємо, що наша медицина потребує додаткового фінансування. Тому я направила кошти з фонду депутата саме в цю лікарню, зокрема на ремонт приміщень. Цього рок ми хочемо зробити в дитячій інфекційній лікарні відділення інтенсивної терапії та діагностичний центр.

- Депутат повинен звітувати за витрату коштів, які виділяються йому на округ, або він розподіляє їх, як заманеться?

— Звичайно, кошти контролюються. Ось, наприклад, якщо взяти той же капітальний ремонт в лікарні, то треба замовити проектно-кошторисну документацію. Тобто, ти бачиш, на що будуть витрачені гроші, і якою буде сума.

- Але ви можете робити ці закупівлі без тендерів, наприклад?

— Ні, не можемо — ці суми перевищують суму, яка дозволена на витрачання без тендера. Процедура обов'язково повинна бути тендерною.

- Зараз в країні дуже низький рівень пенсійних виплат. Деякі кажуть, що через кілька років держава взагалі буде не в змозі виплачувати пенсії, і люди повинні самі подумати, як вони будуть жити в старості. Що треба зробити, щоб переломити цю систему?

— Я так розумію, що нам потрібна нова пенсійна реформа. В цілому, це питання, яке стосується комітету соціальної політики. Там дуже професійний голова — Галина Третьякова. Я так вважаю, що колеги...

- Яка говорила про дітей низької якості?

— Так. Але, як це сказати. Ось, вирви якусь фразу з контексту ... Більш того, з того, що ми тут з вами наговорили, я думаю, можна зробити певну нарізочку, і виявиться, що і я можу точно так само виражатися.

- Назвіть топ-3 внутрішньопартійних скандалів у "Слузі народу" минулого року.

— Ви знаєте, мені здається, їх було більше, це, по-перше...

- Ну, Ви, які виділили б?

— Виділила? А можна мені приклади? Я їх навіть не пам'ятаю.

- Ну, наприклад, один пропонував продати собаку, інший — путан замовляв у Верховній Раді...

— Ну, це Богдан Васильович. Я його обожнюю. Мені все одно, кого він там замовляв (сміються, — ред.)

- То "мама любить швидкість", то "баба-сосна" або "баба-корабель", чи як там? Багато різних, але Ви особисто які виділили?

— Я б виділяла не ті скандали, які стосуються певних особистостей, а ті, які ведуть до якихось політичних криз.

- Ну, один назвіть! Внутрішній скандал. Були ж такі! Інсайд дайте.

— Я впевнена, що якщо я поколупатися в пам'яті, то знайду скандали ще з минулого тижня. Але якщо ось так, навскидку, то за собаку, це було якось так прикро!.. Хоча я розумію, що людина може розгубитися перед камерою. Це може статися і тоді, коли ти недосвідчений спікер. Однак собака... Ну, це, я не знаю...

- Вам як власнику двох мопсів це було...

— Ну, це мені боляче чомусь.

Вікторія Кінзбурська: «Боюся, що після чистоти мови, ми будемо говорити про чистоту нації» - фото 5

"Я не вважаю дуже вдалою ідею, що депутат обов'язково повинен щось подати"

- Розкажіть про внутрішню кухню. Як взагалі виносяться на голосування законопроекти. Мається на увазі не його узгодження в комітеті або створення, а, наприклад, черга. Чи є черга? Вікторія Кінзбурська може заявити законопроект раз на місяць? Або тільки після певного депутата? Не можуть же всі 450 одночасно в один день подати законопроект. Чи є якась послідовність?

— По-перше, є план роботи Верховної Ради. По-друге — немає такого, що один депутат у пріоритеті, а інший — ні. Всі питання важливі, якщо це екологічний комітет, комітет з питань податків, комітет з питань бюджету... Але є деякі законопроекти, які ми повинні приймати в певний термін. Наприклад, бюджет України — це пріоритет. Ми розуміємо, що до Нового року ми повинні проголосувати бюджет. Ось зараз я чекаю, що цього тижня будуть винесені на голосування законопроекти мого авторства.

- А чому Ви вирішили, що це буде цього тижня?

— Тому що вже була Погоджувальна рада, і їх включили до порядку денного.

- Знаєте, колись спікер Володимир Литвин сказав: "Я не перша людина в країні, але й не друга". Чому так? Через те, що якийсь законопроект буде винесений до Верховної Ради визначає саме спікер. У той час не було послідовності. Тобто, можна було взяти у сесійний зал законопроект вашого авторства, а можна — законопроект якогось іншого депутата, і за нього голосувати. А ваш законопроект протягом 5 років буде лежати десь в папці, і його, мабуть, ніколи й не винесуть в сесійну залу. Чи змінилася ця система?

— Справа в тому, що мої законопроекти приурочені до певної дати. Наприклад, коли я на період ковіду намагалася скасувати штрафи і пеню за користування кредитними коштами, це було актуально. У нас пандемія, нам потрібно підтримати фізичних і юридичних осіб, які мають такі кредити. Зараз я подала законопроекти, які вирішують проблеми валютних позичальників. Ми всі знаємо, що 21 квітня закінчується мораторій, і ми повинні до цього часу вирішити дану проблему. Як це відбувається у інших депутатів — я не можу сказати. Однак бачу, що претензій до нашого спікера щодо якихось питань поки немає. Тобто, я так розумію, що є якась черговість у міру просування законопроектів. Через деякий час вони виносяться в зал.

- Домовляєтеся з приводу голосів за законопроекти?

— Як домовляємося? Навіть якщо домовляємося, то це завдання лідера фракції. Я не лідер фракції і не лідер групи. Тобто ми розуміємо, за що голосувати будуть, за що — не будуть. Є якісь питання, які озвучують наші опоненти. Вони кажуть прямо: "Ми не будемо за це голосувати, тому що..." Як це відбувається кулуарно, я не можу сказати. Крім того, Ви ж не забувайте, що у кожного депутата, особливо мажоритарника, є своя особиста певна думка щодо тієї чи іншої проблеми. Один це бачить так, другий — інакше. Коли ми в процесі переконуємо один одного, що ця ініціатива хороша, а ця — не дуже, то це і є парламентська дискусія. Так і відбувається.

- А у вас є внутрішньопартійний план для кожного депутата? Ну, наприклад, що депутат повинен розробити 1, 2 або 3 законопроекти протягом року. Або ніяких обов'язків немає, і це просто ініціатива кожного депутата: наприклад, один подає десять законопроектів, а інший може не подати жодного.

— Коли ми говоримо про законодавчу ініціативу, ми повинні взагалі-то розуміти, що це право. Право законодавчої ініціативи. Я не вважаю дуже вдалою ідею, що депутат обов'язково повинен щось подати. Ну, що подати? Щоб що? А якщо у нього немає ідей? А якщо до нього не звертаються громадяни, які потребують вирішення якихось проблем?

- А як же він може тоді представляти їх інтереси, якщо до нього навіть не звертаються? У такому випадку він навіть не знає інтересів своїх виборців!

— До мажоритарників звертаються обов'язково. Існує приймальня, години роботи. Наприклад, є люди, які ходять до мене стабільно раз на місяць. Іноді — навіть не для того, щоб щось вирішити, а просто, щоб поговорити. Зараз деякі, особливо молодь, приходять навіть із законодавчими ініціативами. І знають, як би вони хотіли змінити той чи інший закон. Це теж класно.

- У сесійній залі був проголосований новий виборчий кодекс, і тепер не буде мажоритарки як такої. Чому взагалі вирішили підтримати це рішення? І як Ви бачите своє політичне майбутнє, якщо не буде мажоритарки?

— Чому вирішила підтримати? Через те, що це була президентська ініціатива, одна з обіцянок.

- Тобто Ви підтримуєте будь-яку ініціативу, яка йде від президента?

— Ні, це була передвиборча ініціатива в цілому партії "Слуга народу". На той момент, коли ми балотувалися, заявлялося про те, що вибір за мажоритарною системою — це підкуп виборців, корупція і так далі. Тому мажоритарку потрібно скасувати. У цьому є раціональне зерно, тому що ми бачимо депутатів, які в прямому сенсі цього слова "засіяли" свої округи, і люди голосували за них.

- А що? Підтримали рівень добробуту населення в регіоні!

— Підтримувати добробут населення потрібно іншими ініціативами, які спрямовані на поповнення державного бюджету, його прозорий розподіл. А купити гречку, вибачте, ну, це ж не добробут, це якось навіть принизливо для громадян, які не мають нічого і просто вимушені голосувати за таких депутатів.

"Корупція стосується абсолютно всіх сфер життя. ... Ми винні всі разом"

- Давайте повангуємо. Яким буде курс гривні найближчим часом? Наскільки вона буде стабільною?

— Ну, я сподіваюся, що вона буде стабільною.

- Ви переводите зарплату в іншу валюту?

— Ні.

- Накопичення робите в гривні?

— Так, в гривні. Знаєте, є таке прислів'я: "Двом смертям не бувати, а однієї не минувати". Тобто живемо сьогоднішнім днем.

- Як по-Вашому можна позбутися клейма найбільш корумпованої країни Європи?

— Розумієте, корупція існує не тільки в державних органах. Ця проблема глибша. Люди дуже добре практикують, так би мовити, побутову корупцію: там є кум, там є сват. Ми взагалі-то всі проти, однак, якщо є людина, яка може швидко і недорого вирішити твоє запитання, ми завжди за. Нам потрібно змінювати власну свідомість. Тобто, якщо тебе оштрафували за паркування в недозволеному місці, то піди і заплати штраф. Не треба пропонувати хабара поліцейському.

- Побутова корупція — це складна річ. Її можна розглядати і з іншого боку, наприклад, як покупку часу. Людина платить гроші, щоб заощадити свій час, щоб не ходити кабінетами, щоб справа не лежала десь там "надцять" місяців у папці.

— З цього все і починається. Людина йде в один кабінет, потім — у інший, і так добирається до самого верху. Це як снігова куля. Тут ми вирішили питання з паркуванням, потім ми вирішимо питання в суді, так? Ось зараз ми намагаємося встановити якесь справедливе правосуддя для наших громадян, але є певні проблеми і в цій сфері. Далі — більше. Тобто корупція стосується абсолютно всіх сфер життя. І ми не можемо сказати, що це чиновники винні, або це громадянин винен — ми винні всі разом. Коли ми не доплачуємо податки, це також корупція.

- Як же позбутися від цього піар-клейма корумпованої країни Європи? Що треба зробити? Яким повинен бути перший крок?

— Почати змінюватися самим. Розуміти, що ми повинні любити країну, в якій живемо, поважати її і жити за її законами, які ми встановлюємо.

- Уже друга весна, а ще нікого не "саджають". Що кажуть в партії з цього приводу? Коли будуть садити? Це ж була передвиборча обіцянка партії "Слуга Народу", всі борди були завішані написом: "Прийде весна - саджати будемо". Чи може ви дерева мали на увазі?

— Я думаю, що було питання домогтися певної справедливості. Так, дійсно, була така передвиборча обіцянка. Однак для того, щоб робити такі висновки і говорити про те, коли ми це здійснимо — завтра або не завтра — у нас є правоохоронні органи. Ось це питання до них.

- Тобто, вони зараз не працюють?

— Я впевнена, що вони працюють. Однак ми ж розуміємо, що закон — це дуже складна річ, і якщо ми хочемо досягти результату, то повинні діяти відповідно до норм закону. Є певні процедури, певний час, який на це йде. Чекаємо.

- Є бажання?

— Є бажання і політична воля. Якби це залежало від мене...

- Уже б сиділи всі? (сміються, — ред.)

— Можливо ... Знаєте, для того, щоб досягти якогось результату, потрібно бути на цьому місці. А сидіти на дивані і говорити: "Ось, "якби я була царицею"- це найпростіше.

Вікторія Кінзбурська: «Боюся, що після чистоти мови, ми будемо говорити про чистоту нації» - фото 6

"Харків — це взагалі дуже складна історія"

- Ваші майбутні політичні плани. Ось, уявіть, 5 років пройшло, закінчується каденція ... Куди повернетеся? Будете продовжувати політиканством займатися?

— Як кажуть, апетит приходить під час їжі. Зараз я не можу однозначно відповісти на питання, хочу я залишитися в політиці чи ні. Я не знаю... Взагалі-то немає часу навіть замислитися, адже працюєш без зупинки.

- Чи не думали подати свою кандидатуру на вибори мера Харкова?

— Ні, ні в якому випадку!

- Чому? Зараз ні в кого немає сильної кандидатури — ні у Авакова, ні у "Слуги народу", ні у "За Майбутнє", ні у минулої влади. Ні в кого немає такої кандидатури, яка б однозначно могла виграти вибори.

— Розумієте... Харків — це взагалі дуже складна історія. Тому тричі ми вибирали мером зараз вже покійного Геннадія Кернеса.

- Ви за нього голосували особисто?

— Цього разу — ні, я підтримувала кандидатуру партії "Слуга народу". Інші два рази голосувала. Я дійсно вважаю його дуже масштабною особистістю, мало хто з мерів може з ним зрівнятися. Так, він був досить жорсткою людиною, але в той же час, можна сказати, що Харків при ньому розцвів. Я пам'ятаю місто за інших мерів, і різниця дуже велика. Але партія, яку створив Кернес, "Успішний Харків", до сих пір працює. Сподіваємося, що вона  працюватиме так само, як і при ньому. У нас є виконуючий обов'язки мера міста. І я вважаю, що для харків'ян зараз нічого не змінилося. Подивимося, кого підтримуватимуть люди. Але сьогодні я бачу в Харкові кандидатуру від "Успішного Харкова". Ігор Терехов багато років пропрацював разом з Кернесом, він знає місто, його проблематику. Будемо сподіватися, що він буде з таким же запалом вирішувати проблеми харків'ян, як і покійний мер.

- Тобто, Ви б за нього проголосували?

— Я говорю про стан на сьогодні. Якщо ми побачимо якусь яскраву особистість, яка буде здатна повести за собою місто-мільйонник, це буде зовсім інша справа. Тим більше що гонка ще не почалася. Тому говорити про це, я думаю, ще занадто рано.

- Як оцінюєте роботу губернатора Айни Тимчук в порівнянні з попереднім губернатором?

— Порівнювати їх складно. І взагалі, по-моєму, губернаторство неможливо оцінити за рік. Я вважаю, що хорошу роботу очільника області ми можемо побачити, якщо у нього буде час на реалізацію певних проектів. А це не рік, і не 100 днів. Що стосується моєї особистої взаємодії з пані Айною, вона у мене є. Вона добре мене чує і швидко реагує на проблеми округу.

- А колишній губернатор не реагував?

— Чому? Реагував, звичайно. Ми з Олексієм (Олексій Кучер, глава Харківської ОДА з 2019 по 2020 рр., — ред.) Пройшли разом на виборах, разом обиралися до парламенту, працювали там. Вже потім він був призначений губернатором. Ми прекрасно співпрацювали весь цей час, і навіть зараз спілкуємося.

- А чому його зняли? За Вашими словами, за рік неможливо оцінити роботу губернатора, і він за цей час не може себе проявити. Можливо, йому потрібно було дати більше часу?

— Ну, це ж співпало з місцевими виборами, і було прийняте рішення, що він залишається в команді, але залишає губернаторський пост. Я це рішення з самого початку не підтримувала. Але потім ми зійшлися на тому, що — так, дійсно, у нас новий губернатор, і ми його підтримуємо... Губернатор — це, перш за все, людина президента. Йому видніше. Тобто, якщо президент вважає, що область повинна очолити Айна Тимчук, то так тому і бути.

- Добре. А Ви особисто знайомі з президентом Володимиром Зеленським?

— Так.

- Коли з ним познайомилися і як його охарактеризуєте?

— Познайомилися ми під час передвиборної кампанії, але це було швидке знайомство — зустріч була дуже короткою. Ближче — вже в процесі роботи, коли виникали якісь питання. Ми ж потрапляємо до нього на розмову для того, щоб вирішити те чи інше питання.

- Тобто, він викликає когось із депутатів і проходить персональна розмова?

— Ви зараз це подаєте так, ніби нас викликають на килим. Ні, насправді. Які враження від президента? Позитивні. Він відкрита людина, говорить щиро. Зараз, на мій погляд, він став жорсткішим, але я вважаю, що в тих умовах, в яких ми працюємо, це йому на користь. Він дуже амбітний, цілеспрямований. Ми в нього віримо. Однозначно.

Вікторія Кінзбурська: «Боюся, що після чистоти мови, ми будемо говорити про чистоту нації» - фото 7

"Коли ти політик, тобі будуть задавати певні неприємні запитання, за тобою стежитимуть"

- Як Ви виховуєте доньку?

— Це складне питання. Ви ж розумієте, що ніхто не може дати універсальну пораду, як правильно виховувати дитину.

- Мова йде не про пораду, а про Вашу особисту думку і про Ваші особисті дії.

— Я вірю у прислів'я. Якщо не помиляюся, воно англійське: "Не виховуйте дитину, виховуйте себе — ваша дитина все одно буде схожою на вас". Мабуть, цим я і займаюся. У мене немає часу її виховувати. Вона досить доросла, їй 17 років. І я намагаюся бути терплячою і дивитися на речі її очима. Дуже багато речей, які вона переживає в 17 років, я вже не розумію. У мене завжди немає часу, і я інопочуваюся винною у цьому. Намагаюся бути подружкою. Я не знаю, як у мене виходить.

- Вона познайомила Вас зі своїм хлопцем?

— Наскільки я знаю, на сьогодні його немає. А ті хлопці, які були ... Так, вона знайомила.

- Останнє медійне питання. Нещодавно був скандал з вібратором. Чиновниця поскаржилася, що її Satisfyer (Сатісфаєр) не працює ...

— Це жахливо.

- І наслідком цього скандалу стало її звільнення. Як Ви вважаєте, чи може політик виносити своє особисте життя, в тому числі — сексуальне, у суспільний простір? Чи може він відверто про це говорити? І чи суспільство повиннона це реагувати якось інакше, ніж затроліть такого чиновника?

— Я вважаю, що тролінг у такому випадку — це взагалі неприпустимо. Це, по-перше. По-друге, звільнення з цих причин — це теж неприпустимо. Той факт, що зламався у неї вібратор чи він працює, ніяк не стосується виконання нею своїх професійних обов'язків. Якщо вона чиновниця, то у неї є посадові обов'язки. Вона їх або виконує, або ні. Вона або професіонал, або ні. А те, що вона далі робить у своїй спальні зі своїм чоловіком, або зі своїм коханцем — це вже не справа її роботодавця. Це на мій погляд. Але з іншого боку, коли ти політик, то повинен розуміти, що ти виходиш в публічну площину. І, так чи інакше, тобі будуть ставити певні неприємні питання, за тобою стежитимуть, у певних випадках — обговорюватимуть. І коли ти обурюєшся цим, то ти повинен повернутися до моменту подачі своєї анкети до ЦВК, до реєстрації на виборчі перегони, і запитати себе: "Чи готовий я з цим жити, чи ні?" Якщо готовий — ну, вперед, можеш обговорювати своє особисте життя, можеш його ховати. Це особиста справа кожного.

- Але навіщо ж про це всім розповідати? Так, це твоя справа, як і твоя сексуальна орієнтація, як і те, кого ти приводиш додому. Але навіщо заявляти про це публічно?

— Але ми ж говоримо про толерантне суспільство. Є люди, які не ховають своїх почуттів, і їм хочеться цим ділитися.

- Кричати від щастя...

— Так, розповісти, що я — ось такий. І в цьому також є певні політичні моменти.


***

PS. Спецпроект порталу "Коментарі" — це неформальні інтерв'ю без однотипних питань, які дозволяють політику бути самим собою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Меч

1 травня 2021, 06:33

Вадим, ты дурень! Черновцы и Ужгород это УКРАИНА!!! кто считает по другому, говорит и пропагандирует подобное враг Украина и подлежит расстрелу!!!

Меч

1 травня 2021, 06:31

Очередная мразь!

Вадим

30 березня 2021, 09:24

Черновцы-Румыния, Ужгород-Венгрия. Уровень интервью показателен.

Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!